Met de Pinksterdagen waren wij al te gast bij Balderhaar. In de loop van de week arriveerden druppel gewijs de andere deelnemers. Op Bas en Til was in eerste instantie niet gerekend bij Balderhaar maar er werd een oplossing gezocht en een reserveplaats was beschikbaar. Op donderdag waren we met 9 equipes, allemaal keurig op een rijtje met het mooie en weidse uitzicht waaronder ook de jeu de boule-baan.

Rina en Bram waren onderweg een gratis museum tegen gekomen.

Op vrijdag voor de liefhebbers op de fiets naar Museum Oud Bergentheim, waar Herman Herbert al 30 jaar van alles en nog wat verzamelde samen met z’n broer. Hij vertelde honderd uit wat er allemaal stond op het erf en in de twee loodsen/schuren. Herman hield ook van muziek en ontpopte zich als diskjockey. We aten onze lunch bij hem op. Daarna weer richting kampeerterrein. Een groepje ging nog wat boodschappen doen in Hardenberg. Via Paula’s knooppuntenboek de Vecht oversteken met een pontje dat op zonne-energie ging. Met 8 personen en fietsen was het vol….maar we hebben de overkant bereikt. Om 16.00uur opening van het weekend, Joop en Paula waren 10 jaar getrouwd en trakteerden op een glaasje. ’s Avonds voor de liefhebbers een partijtje Molka gespeeld.

Zaterdag om 10.15uur op de fiets naar het Schoolmuseum in Ootmarsum, 27km. enkele reis.

We namen de kortste weg maar daardoor ook wat saai over de rechte wegen in Duitsland. Onderweg een stop voor onze boterhammen en weer verder.

Het Schoolmuseum was schattig, dat kwam ook door onze gids/meester Alphons. Het klaslokaal was uit 1860. We moesten in een rij van 2 staan met schouders laag en rechte rug dicteerde hij. Het klasje uit de 19e eeuw had lange banken voor de leerlingen en een hoge lessenaar voor de meester. Een ouderwetse les volgde van een echte soms strenge maar altijd rechtvaardige meester. Als je niet gehoorzaamde strafte de meester met roede en plak, maar dat was niet nodig bij onze Natour-mensen.

We kregen Latijnse-Franse-Nederlandse les. Ook rekenen,
Aardrijkskunde en Geschiedenis kwamen aan bod met kwinkslagen en gezegdes. Gerti kreeg onverwachts de beurt en moest acuut zeggen hoeveel jaren het scheelde tussen 1860 en nu. Antwoordde je niet snel dan kreeg je de Pechvogel toegeworpen. Meester Alphons bekeek onze handen. Over Hans z’n handen was hij niet tevreden en Hans moest op een stoeltje voor de klas gaan zitten met het bord “Ezel” om zijn nek. Tot slot hebben wij gezongen “Vader Jacob” in canon en nog wat liederen. Na afloop van dit gezellige uitje op de fiets 27km. terug. Om half vijf thuis en om half zes borrelen daarna bbqen op ieders eigen pitje en manier. Om 21.00uur voetbal gekeken op groot scherm en de bar was geopend.

Zondag een rondje in het grensgebied gefietst. ’s Middags gebould met de mensen van Balderhaar. Om 16.00uur afsluiting van het weekend waarvoor Bram en Rina de plannen hadden bedacht. Een drankje en hapje daarna traditie getrouw pannenkoeken bakken.

Gerti en Hans